Monday, November 5, 2012

TTC:Petua-petua untuk mendapatkan zuriat

Assalamualaikum,

Sapa pernah dengar TOP 5 kat Hotfm? Entri ni lebih kurang macam tula.Tapikan kadang-kadang kita ni TTC,sampai kalau orang kata makan racun A,mandi lombong B,daki gunung C pun kita sanggup buat demi mendapatkan zuriat dari benih kita sendiri.Kadang-kadang kita dah tak tau sama ada orang tu bodohkan kita,permainkan kita,kita ikutkan je.Baikkan kita?Semoga kita dapat rahmat Allah atas semua usaha kita.Aminnnn.

Hari ni noora nak share petua-petua yang pelik yang dah noora buat dan sudah tidak buat sebab memudaratkan.Kalau korang rasa nak buat,buatlah.Tapi fikir-fikirkan dulu dan selamat beramaaalllll.Eh eh eh macam kenal pulak.

Petua 1:
Minum air rebusan taugeh.Ramai rasanya yang dah try.Noora pernah buat,minum segelas laju-laju,kemudian rasa nak muntah,kemudian rasa teruk giler,pening,sakit perut dan kawasan yang sama waktu dengannya.Lepas minum tu dua hari still bau tu melekat kat tekak.=(

Petua 2:
Minum air paip fresh tanpa tapis.Petua ni ada makcik strangers bagi.Katanya,dia minum air paip satu gelas tiap pagi.Anak dia 10orang dah.Wahhhhhhh hebakkkk hebakkkk!Noora minum,3hari,sakit perut,sakit peruuut,dan sakiiitttt peruuuuttttt.Akhirnya dapat tau punca sakit perut adalah air paip tadi,sekian.=)

Petua 3:
Dukung baby.Bagi baby tu pijak perut kita.Baby yang umur dalam 3bulan mcm tu.Noora buat,sebab dah di suruh buat depan orang ramai.Nasib baby ringannnnn.Tapi macam tu la,biasa je.Dah 3bulan tempoh selepas dipijak masih tiada hasil.hehehehe.

Petua 4:
Petua dari blog yanie.Doktor dia yang bagi,letak mainan yang dimintak dari anak saudara untuk letak bawah tilam.Buat jugak,saja suka suki.Hehehehe.Sebenarnya lebih kepada nak try,anak buah noora tu nak ke tak bagi mainan dia kat maksu dia.hehehehe.sekali dia bagi daaaaa.Siap bagi extra lagi=)

Petua 5:
Usap perut orang mengandung,amik berkat katanya.Punnnnn sudahhhhh banyak perut ku usap.Oh bestnya,bila nak rasa usap perut sendiri yang boboyot sebab ngandung?=(

Petua Extra:
Usap janggut en.asben.Petua dari seorang TTC.Dia alhamdulillah berjaya.Noora???usap je asben buat muka geli a.k.a tak selesa.Acanerrrr tu?Last-last tarik-tarikan ajer.Terus jerit dia.hahahaha=D

Kadang-kadang geram pun ada dengan orang-orang yang bagi petua yang tak logik,seolah-olah permainkan kita,tapi tula kita cuba la apa yang termampukan.Tapi jangan yang tak boleh pun korang redah.Nanti jatuh hukum haram pulak.Ingat tu eh manja-manja semua.

Pssttt:sapa-sapa ada collection petua-petua tak logik lain meh la share.hahahaha=D

16 comments:

::EIDA:: said...

Ni pun petua dari yannie. Dia cakap, masa pergi lawat baby, amik kain yang digunakan untuk balut baby tadi diam diam. jgn bagitahu sapa sapa yang kita dah amik. kalau berjaya preggy, sila mengaku dan pulang kembali kain tu. kalau tak preggy, bukan rezeki kita..... =)

Puan K said...

makan togey banyak2... hari2 makan togey sampai tgk togey pun dah rasa nak munt*h.. huhu...

Mar Mansor said...

http://trg5353.blogspot.com/2011/11/doa-serta-amalan-untuk-mendapatkan.html

JayFarhana said...

serious i gelak baca SEMUA kat atas ni. yang minum air paip tu Ridiculous kot!!! dah tentu la air tu tak tentu bersih..ape significant nye kat zuriat? rasanya bukan psl die minum air tu yg die dpt anak 10..hehehe mmg rezeki dia nak dpt anak 10 tu.. :P
usap janggut pun sumpah lawak.....kalau husband takde janggut nak usap apa gagagagaaaaa
i penah dgr satu ni tapi tak ingat sgt kaedahnya mcm mana. Kena gantung periuk terbalik??? mcm tu la lebih kurang. gantung semua periuk terbalik insyallah dpt anak. eheehee kelaka kann

Mama Kembar 3 said...

salah satu petua tak logik yg mama pernah buat ialah makan ubat cacing. ni sorang mak bidan tukang urut yg suruh. ntah apa kaitan ubat cacing ngan peknen pun tatau laa, katanya if perut banyak cacing nnt susah nak peknen. Even rasa tak logik but disebabkan time tu tengah TTC so buat je laa. Pastu malam tu tak leh tido dok terbayang kot cacing kluar kot mulut hahahaha

sila1209 said...

mcm2 petua pelik2 aku bru tau kat cni..hehe..dulu aku buat pekak telinga je...x amik port sgt psl petua org bg ni...haha...xpe ble smpai masanya insya'Allah dgn izinnya adelah rezeki korg nanti...

PutriesNoora said...

eida:dah mcm mencuri pulak tu...hehehe

k:ada yang cakap taugeh tak elok...sejuk...ada yang cakap bagus...ntah...mcm2 kan...hehehe

Jay:periuk kat rumah memang gantung terbalik sejak azali...hahaha...acaner tu...hehehe

PutriesNoora said...

mama:petua tu noora pernah buat sebab baca dalam blog mama...masa tu dah setahun kawen kot...semua dalam rumah pelik tetiba tgk noora makan ubat cacing...hehehe

sila:tula..kadang2 kita memang buat tak tau...tapi hati tu nak je cube...huhuhu

Fifi Nadhrah said...

kak nora.. memang betul.. ape yang orqang cakap mesti kite nak buat.. saye pulak.. tak pernah minum air taugeh.. tapi tau.. malas kekdahnye.. tapi yang tak boleh bla.. saye dengar orang cakap makan SCOTT EMULSION!! amekaww.. kami laki bini bantai makan hari2.. da macam budak2.. sigh~~ nak anak punye pasal..

tak pela kak.. kite cube.. semoge usehe kite ni beroleh balasan dariNYA..

JayFarhana said...

bukan2 i pun takfaham ape yg diorg describe gantung periuk tapi ada certain way of menggantung periuk instead of yang mcm kita gantung biasa skang ni. hahahaha ape kaitan periuk dgn benih kita pun taktau lahh

PutriesNoora said...

fifi:yeke?banyak syok mcm tu...sedap pe...hehehe...bukan kasik antibodi tgi kot...hehehe...

jay:kannn...hahaha...hentam sajalah...=D

Pink Lavender said...

pmakneng penah kene dpn2 org kwn sound suruh dukung baby amek berkat katanya...tp makneng takot nak dukung baby sbb leher xkuat lg...

org mcm2 la...sbb dia bkn kat tpt kite
btol kata sila tuh...

PutriesNoora said...

makneng:betul3=)

Anonymous said...

petua yg pertama tu sy pun penah buat.. serius nak temuntah.. adela dlm seminggu minum lps tu dah xsanggup dah. ms tu dah setahun kawin.. tp smp skrg msih ter bau2 lagi toge rebus yg busuk tu.. uwweekkk..

skrg dah 3 thn lebih kami kawin, mcm dah fed up nak try ape2 petua.. bl org ckp ape2 petue skadar dengar je, msuk tlinge kanan kuar tlinge kiri..

tp kakak sy 6 tahun die menunggu, tahun ni die brjaya preggy.. die cume amalkan minum susu setiap hari dan makan buah prune tiap ari.. lg amalan die, die xfikir pasal 'nak anak'. die buat xtahu je soal tu, tup2 lekat..
rezeki dr Allah.. buln 1 tahun depan die akn brsalin ank sulung stelah 6 tahun menanti..

PutriesNoora said...

anon:tu la rezeki Allah nama nya kan...alhamdulillah...moga rezeki kita sampai cepat k...aminnnn=)

Zana Adieyza said...

macam2 petua..kadang2 sampai rasa mcm x logik giler petua tu.. maybe ada yg kebetulan cuba petua tu menjadi.. tp yg paling betulnya, dah rezeki orang tu..

tp x salah mencuba.. asalkan x bawak kesan buruk kat diri kita dan suami.. kan dear? :)