Wednesday, August 3, 2011

Biarkan kenangan berbunga diranting usia

Assalamualaikum!!

3 ogos 2008

Bangun tido,cuci muke gosok gigi,xmandi,terus menghadap kerja skola yang ada,tetibe receive sms n kol dari my sista's-abah masuk ICU,kitorang sume da kat hospital jage abah,jangan risau,t pape ktrg bitau-giler xrisau,dah gigil kepala lutut.airmata dah meleleh.sumpah xde semangat.seumur hidup noora xpenah tgk abah/mak masuk hospital.ni lagi tetiba ICU!

mcm ni la lebih kurang rupe kat ICU

Semalamnyer baru g tgk abah,buatkan bubur.suapkan.carikan air kelapa bagi abah minum,en.asben yang mase ni berstatus pakwe rangers.dok mengurut2 kaki abah.ingat abah xsihat mcm biase.sebab masih tersenyum.cume kurang bercakap.dah siap sume,noora pun nak gerak kuar dengan pakwe rangers a.k.a en.asben.sebab sok nak dok diamdiam kat uma sewa sebb bnyk keje skola.mase nak balik,abah ckp "sok datang lagi ye".this is the last words.ya Allah.mase ni dah rase xsedap hati.xpenah abah pesan mcm tu.tp noora jawab "InsyaAllah" dan pakwe rangers pun ckp sok kt blk lagi ye tgk abah.dier pun rs lain mcm agaknyer.

Berbalik citer dapat sms dan kol.rase sedih,nak marah pun ada,nape dorg xinform noora.padahal ceritanyer dr mlm sebelum g hospital,abah dah sakit teruk.dah mule pakai lampin!first pakai n last arwah pakai lampin.ya Allah.kalau ingat part ni.noora rase nak pukul2 kakak2 noora.tp nasib noora kan adik.emm.dorang ckp xmau bagi noora susah.susah mane.noora kat shah alam je kot.xpela.dorg bukan sengajakan.sejukkan hati sendiri.

Dalam keadaan yang dah xtentu arah bile dapat berita tu,noora pun kol pakwe rangers suh amik noora skrg jugak!!!maka pakwe rangers pun datangla dgn motor kapcai nyer.mase tu nan haddoo kete lagi.kete pak mentua adela.dgn lajulaju bersama airmata yang laju.noora g hospital tengku ampuan rahimah.sesampai tgk2 kakak2,jiranjiran ade kat situ.sume syg abah.sume g hospital dgn segera.kagumkan.jiranjiran noora memg baik.sume dah mcm family sendiri.

Noora cari mak,mak xde.mak xmau dtg.dier paling takut.tapi kakak noora g balik uma,and amik mak.serius pucat muke dier.noora tenangkan mak.mase masuk dalam tgk abah.ya Allah.rase nak pukul mesinmesin yang ade,rase nak belasah doktor yang biarkan abah hanya berselimut.sejuk kot!tp tu kaedahnyer.sabar lagik.doktor dtg n bitau kat noora n abg ipar,abah dah stabil.jap lagi kt boleh tukar ke wad biasa.dalam hati lega banyak.

Bile dah dgr mcm tu,semua kakak2 n family n jiranjiran decide nak g makan kat kantin jap.sebab xmakan dr pagi.ok.noora kate.xpe g dulu.noora tgu.after dorg dah makan,noora ajak pakwe rangers g makan mekD,depan hospital.xlalu dah makan dalam hospital.xlalu nak mkn pun!sampai je mekD,dah order,byr,dapat berger.duduk.buka kertas berger.baru cubit sket roti tu masuk mulut,secubit!noora dapat kol dari anak buah."maksu dtg hospital skrg!cepat maksu!atok!!"dier melalak.noora ape lagi."b jom..abah!"dah xterkata.ya Allah."jom cepat!"mase ni noora dah meleleh lajulaju.terus bungkus balik mknn,n cepat2 gerak g hospital.sesampai depan wad ICU.mak noora dok nangis.sambil ckp "abah..xde" automatik noora meraung seribu bahasa.konfem sume terkejut tgk noora meraung.sumpah xsengaja.spontan termeraung sekuat hati.

Masuk bilik tu tgk dorang dok sekeliling abah.anak buah noora yang lelaki dok mengucap tepi telinga abah,sambil menangis.meruntun jiwa tgk dier.ekceli mase ni.mesin jangka hayat dok jalan lagi.org kate time ni,abah sedang di ambil nyawanyer oleh malaikat maut.abah memg xsedar lgsg dah.hanya mesin tu berjalan sket.skettt sgt.dah 0.01%.noora xkire.noora still ckp "abah maafkan noora bah.noora sayang abah sgt2.maafkan sume dosa noora bah" beberapa saat pastu mesin benti.Abah menyahut panggilan Illahi sepenuh jiwa dan raga.Tanpa sebarang katakata.

3 ogos 2011.3tahun.segalanya masih segar dalam ingatan.setiap senyuman,teguran dan mcm2 lagi.Semua orang sayang abah.banyak jasa abah pada kawan2,jiran2,sedara apetah lagi.kitrg anak beranak.masih terngiang kate "sok noora kawen,sape nak jadik wali?takut abah xsempat" dan dgn pantas noora jawab "sempat!!!" tp xsempat rupenyer, "anak noora mcm mane la nanti, aku xsempat tgk kot" noora jawab mcm biase "sempat!!!" tp xsempat jugak =(.ya Allah.dan paling noora rindu panggilan ni "meh sayang abah".noora selalu panggil abah."encik abah".abah selalu sahut "yes baby".ya Allah....=(

Sempena bulan yamg mulia ni.noora abadikan kenangan noora dalam blog kesayangan ni.semoga abah didalam lindungan Allah swt.dicucuri rahmat.dan ketahuilah abah.noora sayang abah.sayang mak.terima kasih atas segala2nyer.maafkan noora sebab banyak buat silap.segala jasa dan pengorbanan,hanya Allah yang mampu membalasnyer.sesungguhnyer semua itu xterhitung dek jari jemari noora.

Lagu untuk abah

Sayu terpisah
Hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
Berhembus angin rindu
Begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu
Hujan lebat mencurah kini
Bagaikan tiada henti
Kaulah laguku kau irama terindah
Tak lagi ku dengari
Kau pergi...
Pergi...
Sepi tanpa kata
Terdiam dan kaku tak daya kau ku lupa
Apa pun kata mereka
Biarkan kenangan berbunga di ranting usia
Hujan lebat mencurah kini
Bagaikan tiada henti
Kaulah laguku kau irama terindah
Tak lagi ku dengari
Kau pergi....

p/s: al-fatihah.ya Allah.sampaikan salam rinduku padanya.amin!

semoga rohnya dicucuri rahmat.amin.

9 comments:

Anonymous said...

Al-fatihah =( -adik

(^__^) miza muhd said...

Noora, dgn sal skali nangis baca entry ni. ni baru baca, bkn hadapi benda2 mcm ni kot. tabahkan hati k? smoga beliau aman di sana. :) yg penting, kita sbagai anak x lupakan beliau di sana.

PutriesNoora said...

tq adik!!*_*!

PutriesNoora said...

sal..sampai skrg masih terasa.tq sal..

adamainaa.com said...

Assalamualaikum.

sedihnya T.T

al-fatihah buat arwah ayah kak putri ~.~

PutriesNoora said...

waslm,thanks sbb sudi singgah sini adam=)

Luv like this.... said...

visit here...:)

al-fatihah buat ayah putri

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

Salam Kenal & salam ramadhan Noora..
Al- Fatihah & takziah atas pemergian org yg tersayang..

sebln lepas, sy juga melalui saat begitu,
bezanya arwah bapa saudara saya tlh menghadap pencipta-Nya.. tak sangka sbb arwah pergi mengejut krn tekanan darah tinggi..

apepun di bln yg mulia ini, jom sama2 kite sedekah bacaan Al-Quran utknya, semoda dia tenang diSANA, amin!!!

http://lilo80.blogspot.com/2011/07/al-fatihah-utk-arwah-rani-bin-endut.html

PutriesNoora said...

thanks ya=)