Friday, August 5, 2011

Jim mim ain ta- xyah nak pelik sgtlah!

Assalamualaikum!!

Jumaat datang lagi!gayakan seperti tora datang lagi!!hehe.Tazkirah minggu ni ringanringan saja.nak cite pasal kenangan skola duludulu.

Noora ni diantara student yang sgt baik,rajin,tekun dalam kelas dannn sopan santun,lemah lembut.ok due yang last tu memang tipu.setiap kali peksa,konfem xpenah cecah angka 6.sokmo dalam ranking 1-5.ni zaman skola rendah la.sekolah menengah dah start gatal dapat nombor lebih dari 5.maklumlah time skola menengah persaingan dah makin besar.skali je penah terbabas peksa no.3.tu pun dah terkejut giloss!kuasa solat tahajud dan doa org teraniaya barangkali.xmau citer pasal ni,so stop sini.

Mase skola rendah,sampai skola menengah noora xpenah miss dari dapat kelas pertama,cume mase darjah 1 tu dah masuk kelas pertama,tp sebab xde member,noora pakse abah untuk ckp kat cikgu suh noora ditukarkan kelas ke-3,kalau x,xnak g skola.buruk perangaikan.tapi pastu dah de kesedaran,so masuk kelas pertama balik,dan berjaya pegang rekod sampai form 5.Bukan nak belagak ye adikadik,cume nak adikadik usaha untuk pegang rekod mcm akak.cehhhhhh.
sile wat gaya mcm sy ni untuk muntah.

TAPI langit xslalu cerah,walaupun setiap kali abah g amik report card cikgu slalu pujipuji noora,TAPI noora ni nakal sebenarnyer.Kene pukul dengan cikgu time skola rendah,bukan sekali dua,berkalikali.hehehe.tapi setiap kali kene rotan.xbitau abah n mak,kalau x.kene marah lagi.

Antara peristiwa ngeri yang jadik pada noora ialah:

1. kene piat telinga,2 kali okeh!first mase ngaji,org ngaji noora dok sembang,pastu dah la dok sebelah ustaz.hammmbik obaat.kali kedua pulak pasal mainmain dalam kelas.ekceli mase ni niat nak bantu member.tapi xmemasal kene piat telinga ngan ustaz.luka lama masih terasa.huuuuu.
gambar pecah2 seprti mane pecahnyer hati kene piat telinga.poyo setenet!

2. Noora punyer habit kalau xsiap keje skola.mesti akan tinggalkan buku tu kat rumah.t boleh bagi alasan tertinggal tp dah siap.bagus x?.tp da sorg cikgu ni xmakan dengan alasan tipu noora.zaasss.kene rotan kat tangan.bergaris merah.balik uma.mak tya.noora jawab.mak kate "padan muka".terima kasih mak!
mcm gini la ngupenyer

3. xbawak buku teks.panngggggg!kene tampo.kuang asamnyer cikgu.padahal mase ni baru pindah skola.baru bape hari je.buku xdapat lagi sebab dulu skola jauh.xsempat explain dah kene tampo.bingit sampai hari ni.bengong punyer cikgu.balik uma ngadu.mak ckp "cikgu tu sakit jiwa kot,sabar jela.g makan".tu je ke.mak noora sungguh tabah!huhuhu

4. xdapat jawab soklan,xbawak rekoder,pappp.kene pukul dengan pembaris.diri atas kerusi.okeh fine.ni xnak ngadu.t kene marah sebab xblajar betulbetul.

5. kene cubit kecik.cubit semut.ni xingat sebab ape.so xyah citer sgtlah kan.

6. kene ketuk ketampi 100x sebelum balik.ni sebab kitrg satu kelas xsuke cikgu tu.asik wat perangai.ingat kelas pertama xleh wat peranagai ke?same jeeeee.dier geram.pastu terus denda ketuk ketampi 100x.best owh.mengigil lutut.terus xnak ketuk ketampi dah seumur hidup!balik uma.ngadu.mak ckp "xnak g skola agama la tu".noora wat muke separuh pengsan.lalu berjaya ponteng.=)
labulabilaba

7. rekod ponteng sekola agama.ni satu hal.noora bukan xsuke pegi skola agama.tp nak jadikan citer mase darjah 5,kitrg kene tukar skola.so nak xnak kene g skola kg sebelah.mase ni rase mcm stress gilleerrrr nak g skola ni.so noora dengan baik hatinyer selalu memegang rekod kedatangan paling buruk.akhir tahun mase darjah 6,ktrg dapat segala rekod n sijil.ustazah tulis situ.noora 59hari xdatang.yeess!syabas kepada saya!!

Wehhhh.pe kene citer ni dengan tazkirah jumaat?hehehe.xde kene mengena.saje nak citer!!hahahaha.bukanbukan.ekceli nak wat due kesimpulan:

a) walaupun anakanak/adikadik kiter selalu dapat kelas pertama,selalu kene puji,xsemestinyer dier xnakal,dan xsemestinyer dier perfect.so xyah belagak sangat.

b) cecube compare mak zaman skrg dengan mak zaman dulu.budak zaman skrg dengan budak zaman dulu.mcm ne kene rotan ke ape ke.mak bapak xde g blasah cikgu.TAPI kene ingat gak.zaman dah berubah.pape pun kene amik tau.kalau sampai lebamlebam,atau stress sgt budak tu,kene la amik tindakan jugak.cikgu pun manusia.tapi kalau bendabenda kecik,bawakbawak la bersabar.sabariah tu name ustazah feberet i mase skola menengah.hehehe

ni guru feberet ngorang kan?hehe

P/s:tazkirah noora memg peliks sket.ke banyak?pape pun entry hari jumaat bertujuan untuk bagi nasihat je.chhhiiiilllllexx ya!=)


ehsan cekgu google!





4 comments:

acid said...

yang kena paang psai x bawak buku teks tu darjah berapa?kalu sekolah menengah x caye la..tak penah nampak kena paaang pun,,hehe

PutriesNoora said...

hehehe..sume yang kat atas ni time skolah rendah,paang tu time darjah 4,skolah menengah dah baik,pandai bodek cikgu,so xkene pape dah...huhu ;P

♥ balkidz_hunny ♥ said...

datang sini jenguk kamu :)

PutriesNoora said...

tq mummy cantik!=)