Wednesday, March 28, 2012

TTC:Cyst sudah nyahhh!Alhamdulillah=)


Assalamualaikum!

Susulan dari scan kat PMC yang doktor habaq noora ada cyst tu noora dengan en.asben pun dengan segera decide nak g wat rawatan terus kat klinik hamid arshad.Appt.nya pada isnin baru ni.

Sesampai je kat sana,after register semua tunggu la Dr.aimi datang.Dr.HA masih belum balik dari umrah.Noora je dok gabra dalam tu,en.asben sibuk main henpon.Yela,yang sakit tu kita kan.Kecik hati jap=(

Bila nama dipanggil,masuk then Dr. interview sket pasal previous check up dengan LPPKN sebelum ni.Lepas tu dia suh masuk dalam untuk TVS(scan masuk ikut vagina).Ni first time noora jalani TVS(kemain ayat!).Dr.Aimi suh bukak semua yang kat bawah,malu xyah cakap.uhuk!

Godek punya godek,Dr.Aimi cakap,kedudukan rahim,saluran,telur dan lain-lain semua ok.Alhamdulillah sihat.Time tu rasa nak bersujud syukur sangat-sangat.Tapi teringat pasal cyst.Terus tanya "Doc,hari tu dokter kat PMC kata i ada cyst".Dr.Aimi kata" mana ada,everything is clear and good".Alhamdulillah!tq ALLAH=)

Dr.Aimi bitau "bila period lewat macam tu,memang akan nampak mcm cyst,tapi itu hanyalah telur yang xpecah tu yang tak period-period.Bila dia pecah then u period la.Nothing to worries,cuma i rasa u stress,buat kerja berat kot baru-baru ni".Legaaaa ya Allah.=)

Sekarang Dr.Aimi bekalkan acid folic,obimin,habatussauda dan clomid.Tapi clomid tu dia suruh start makan next cycle,sebab cycle ni tak sempat.So bulan ni last try naturally sebelum telan clomid.Dr.Aimi bagi clomid untuk 3 cycle.

nurse memang suka salah eja nama=P


Total cost adalah RM170 termasuk vitamin Dr. bagi untuk en.asben.Syukur sangat-sangat,tapi masih perlu berjaga-jaga.Dr.Aimi suruh noora stop je EPO.baikkk!!=)


13 comments:

Carmello said...

Alhamdulillah.. Dah tak perlu risau2 dah dear... =)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

salam nora,
awak ada cyst ke b4 dis? Alhamdulillah sume dh ok yer..
kwn saya pun ada taw, detect bler die pegnen ni.. 5cm...

mmm.. blh tak share apa yg awak buat utk pulih dr cyst tu?

yannie bunny said...

noora, dr aimy tu lembut je kn? suka dgr cara dia bercakap. detail pulak tu. sy ingat nk sambung balik p sana la. mana tau satu hari kita bertembung pulak. hehe

PutriesNoora said...

carmello:alhamdulillah=)

PutriesNoora said...

akak leily:dr.aimi cakap tu bukan cyst..kantung tu dia lambt pecah sbb period delay..tapi yang noora penah baca makan pil shaklee pun boleh nyahh kan cyst..kalau traditional minum air kunyit campur asam jawa...harap2 membantu=)

PutriesNoora said...

yannie:insyaAllah...noora kalau conceive pun maybe akan terus dapatkan rawatan kat situ..=)

Sizuka said...

hye noora. sy app ngan dr hamid 13 april ni.

PutriesNoora said...

sizuka:yeke?hope semua ok ye..insyaAllah=)

Siti said...

Noora,pae next plan noora?..adakah iui?..adakah Dr Aimy tu yang akan buatkan?..brape kos eh?..sori banyak tanya :-)

PutriesNoora said...

siti:xpe..hehe..this month doc sugest kitorang try naturally dulu,kalau still belum rezeki,on clomid...doc bekalkan untuk 3 cycle..harap sangat ada rezeki sebelum on clomid=)

PutriesNoora said...

owh noora pernah terbaca kos iui kat HA dalam rm700(kalau xsilap la)..=)

Siti said...

thanx ya Noora :-)

Ihsan Arifin said...

fuh mahal mahal nye ubat ubat sekarang :(