Thursday, May 12, 2011

isu-isu hangat sebelum nikah kawen

hye sumesume!!

Ceritanyer bermula dgn episod mase sebelum berkahwin...ade sekali due kali tiga kali bnyk kali gakla kot...noora update status kat fb yg lebih kurang mcm ni.."yeeaayy xsabar nak tgu ujung mgu ni..nak sopink"..lebih kurang mcm tula...

Then...some people yg bace...do the comment and sent message to my hubby..dulu tunang...ckp mcm ni.."patutla apis asik xde duit".."oh..kat kitrg ckp sengkek..rupenyer abis dekat prpn tu"..dan macammacam lagi...sedey derrr...macammacam org tuduh...padahal sopink ke..barangbarang skola ke...sewa uma ke...sume i tanggung sndiri...siap mase stdy dulu..g keje wat home tutor tu..nak cari duit untuk dating...sedap ati je org tuduhtuduh...

kat idung tu bukan tindik tu labuci veil tu..

Orang xtau..tp pakat nak hentam..bnyk sgt ke gaji en.asben i mase start keje dulu(3tahun lepas)mase ni i student lagik...tolak kwsp bagai..tgl RM16++ je tuk belanje..hakikat kerja engineer..blajar susah gaji starting sedey..huhu...tolak duit kete...duit belanje g keje harihari..duit bagi kat mak dier...tinggal bape je derr..ce cube pk...cukup ke kalau nak tanggung dating 5x seminggu..

makan eskrem nak mahal2(sebulan skali xpelakan=P)

Pasal tu la kitorg wat home tuition..sebab..alangalang date..ktorg g ngajar...so dapatla duit poket sket...tp org xtau tu sume..tp tau tuduh macammacam...sebab ape??sebab...abah i yg mase tu baru meninggal...so...ingat i perabeh duit laki i...mase tu tunang...aiiyyoohh...*nangis*...i memg xtahan kalau org kaitkait cerita dgn arwah abah...abah i xajar i kikis duit laki...mase arwah hidup...mase tu en.asben belajar lagi...arwah siap bagi duit tiap kali dating...cukup tuk belanja makan 2x siap tgk wayang lagik...owh abah!!miss u so much!!..alfatihah*-*

Then..mase kitrg dah nak nikah....satu lagi isu timbul....isu xinform kawan2 tarikh akad ni...my friends sume ok...dorg faham...tp...some of en.asben friends..xmau faham...dorg tuduh my hubby lupe kawan la...kene queen control la bagai....macam ne la kitrg nak bitau..kalau kitrg pun xtau tarikh bile kitrg nak nikah...i xde sapesape wali sah untuk jadik wali...abah anak tunggal...waris2 lelaki...xde,adikbradik i sume prpn..abah meninggal mase umur 73 tahun..i satu2nyer anak yg xsempat berwalikan abah...dalam kesedihan...i gagahkan diri demi membina masjid...

muke cuak sebelum nak gerak g bicara kat mahkamah

I dgn en.asben...ulang alik naik mahkamah...dekat 6-7 kali...wat proses macammacam..kene soal selidik macammacam....bape kali i balik dari pejabat agama n mahkamah dgn tangisan...mane x nyer...menahan telinga dgr mulutmulut longkang staff yg konon2 ustaz soal selidik i..mcm i pesalah bunuh org...setiap kali pergi..mesti kene masuk bilik ustaz..i sorg je kene setiap kali dan ini wajib n konfem kene tya macammacam..ade skali tu sampai demamdemam i kene tengking...

Antara katekate pedas:
1.kenapa nak wali hakim?janda ke?kuang ajar mulut
2.betul ke dah xde wali?jgn nak tipu!!ni baiknyer tengking siap demam terus
3.tau x dosa kalau tipu!!ingat aku xskola agama??
4.pesal xde langsung wali??xcube cari??alahai nak cube mcm ne..xde sumber pun..
5.kenapa xcarik!!nak carik mcm ne kalau xtau..zaman bile kot...

Letih tu Allah je tau...bape kali amik cuti untuk uruskan halhal tu...sampai de skali tu i dah give up...rs xmau nikah dah..penat...sgt penat...bayangkanlah...time tu  tgl lagi sebulan je tarikh nak kenduri...kad kawen dah siap...persiapan dah siap...tp kelulusan wali hakim belum dapat...then...bile sampai hari bicara....lepas angkat sumpah laknat tu...i diberi kebenaran gune wali hakim...alhamdulillah...tp dgn syarat...pernikahan harus di jalankan di pejabat...

Sekali lagi kitrg pening...mane xnyer...segala event bagai dah siap...tp ktrg nekad....alang2 semua dah de mase bicara tu...kitrg nak nikah petang tu jugak...mohon kuarkan surat kebenaran hari tu jugak...sepatutnyer surat tu keluar seminggu selepas bicara...dapat surat baru leh nikah...tp nak dtg lagi skali??penat dah oii...dah setiap kali dtg kene bawak saksi bagai...saksi pun de keje....bape kali nak amik cuti...ni pun dah 5hari kot dorg cuti untuk kes ni...ermm...

Nak buat surat kebenaran hari tu jugak bukan mudah...kene tulis surat rasmi bagai...hantar kul11 pagi...kul 2 lebih baru dapat surat tu...rushing lak g pejabat agama...cari wali hakim yg ade...wali hakim plak dandan tu la nak bz..kul 4 baru sampai....pastu...depan famili en.asben..n family i...kitrg bernikah...so...raserase..sempat x nak inform kat kawan2 ke sedaramara ke pasal nak nikah bile2??ce pk ce pk...and because of this...hubgn en.asben dgn some of his friends pun renggang....kitrg nak anta kad kawen pun dorg xbagi respon...lastlast sempat jemput kat fb dgn sms..mase dah suntuk sgtsgt..tp sebab jemput kat fb dan sms...kene gak tuduhan macammacam...harapharap semua dah jelas dgn penjelasan ini...namo fitnahftnah k!


xlarat nak taip dah...VNA dah warming up...nak g wat keje...nanti2 sambung=) layan gambar mase nikah k!


menunggu wali hakim sampai

masingmasing penat dari kul 8pg menunggu

mak pun penat dah..love u mak=)
mak mentua pun dah penat

isisis borang nikah

ini je photographer kitrg..hehe
terima nikah=)
lega..walaupun sakit kepala tgh kuat time ni..(mungkin sebab penat sgtsgt)

abis=)

4 comments:

(^__^) miza muhd said...

Alhamdulillah... walau apa jua rintangan, akhirnya, masjid selamat dibina, kan? kan?

PutriesNoora said...

tula..alhamdulillah=)

wana said...

sgt sadis bace kesah u time nk nikah....yg penting,dh slmt bina mesjid...alhamdulillah....

PutriesNoora said...

tula wanah...sadis lagi bile org yg xfaham tuduh bukanbukan..bukan takat dorg xmau faham kt anak yatim...tp xmau faham susah kt..citerciter mcm ni bukan leh rekareka...pape pun alhamdulillah...hope kekal jodoh ni dunia akhirat=)