Friday, September 23, 2011

antara master dan aku

Assalamualaikum!!

Salam jumaat yaaaawww!entry hari ni akan menjawab semua persoalan yang dalam minggu ni dah berpuluh2 kali orang tanya kat noora. oleh kerana yang tanya semua adalah kawankawan baik+rapat,jadik noora lebih selesa bahasakan diri sebagai "aku".woiiit xbaik arr cakap "aku",t kene kejar hantu paku,tetibe teringat ugutan rakanrakan sebaya mase zaman tadika kemas dulu =,=''

Aku tengah budget aku mcm artis ni.

Macam ni alkisahnyer,ramai sgt tya kat aku,aku jadik sambung master ke tak?aduh naik kebas mulut aku jawab.mentangmentang aku dok keje RA kat uitm,dan mentangmentang la aku penah cakap nak sambung dan mentangmentang la aku suke kentang mek d,korang wat aku macam kaunter pertanyaan eh.hahaha.xpe aku xkisah pun,selagi aku boleh jawab,aku jawab dengan tenang =P

ini aku a.k.a noora

Sebenarnyer hari tu,mase application online bukak,aku memang de apply pun,tapi borang yang kene anta byhand aku xanta,sebab hati aku ni berbelah bagi nak sambung ke x.pk punya pk,sampai dah kuar result,aku xanta lagi.nggggeeehh hasilnyer rugi la rm50 laki aku beli no.pin.haaaiiih.tapi nak dijadikan cerita,koordinator untuk master email aku,dier kate dier terima application aku,tp dier suh anta borang tu,then leh terus bayar yuran n start belajar. dandan tu jugak, kat lab aku keje ni, da macammacam offer tuk sambung.hrrrmm.


Sejujurnya aku ni xpandai mane,aku study stock menonggeng baru aku dapat dok kat tangga average,kalau skrg dengan kemalasan aku ni,korang rase aku cecah x average tu?silapsilap aku benti separuh jalan sebab patah hati.lagi satu,seperti yang aku slalu diskas dengan abied a.k.a one of my bestfriend,aku mcm xde hati nak sambung master in engineering,kalau aku nak sambung nanti pun maybe aku amik business or education,xpun master in masterchef.hahaha.tu pun kalau aku tetibe pandai masakla. 

xmungkin pulak rasenyer nak masuk,bile aku masak sayur terlebih garam kelmarin


Ok, tu reason pertama aku,reason aku yang sedalamdalam hati aku ni,sebenarnyer aku xnak bitau sapesape,tapi disebabkan aku rase xsalah aku share,maka hari ni tergerak hati aku untuk bitau.

Aku rase cukuplah aku dah cari ilmu dunia,skrg aku nak fokus ilmu akhirat.aku nak belajar agama plak.nak dengar baitbait indah untuk mencari cinta Allah.aku ni xpandai sgt agama,khatam quran 7kali,tapi tajwid aku?aku sendiri xconfident betul ke x. ko tgk budak ni jah!!xminum ribena la ni!! hrrmm,terjemahan al-quran xpernah aku khatam sekali pun.aku rase rugi kot,sepanjang umur aku dah suku abad ni,dah de degree,macammacam buku aku dah bace,lagi tebal dari al-quran semua aku dah harung,tapi al-quran yang senaskah tu aku xkhatam lagi terjemahan dia.terukkan aku?aku rasa down bila aku ingat ni.*___*!

contoh tafsir al-quran yang terdapat di toko toko ilmu,yeahhh!

Ada satu hari tu aku tgk tv,budak 11 tahun tu dah la hafal quran,siap hafal terjemahan pulak tu.aku jadik malu,aku da degree tapi aku xpenah khatam bace tafsir al-quran,kalau nak hafal tu mungkin susah,tapi at least aku dapat khatam bace terjemahan pun jadikla.

Pastu,serius aku jadik ketagih dengar baitbait indah tentang Islam,bile aku dengar,aku bace,aku nak cari dan cari lagi.sebab ni la aku amik keputusan aku nak cari ilmu agama dulu kot.aku hold dulu babbab master ni.sebab aku nak fokus satusatu.mungkin dalam setahun dua tiga tahun lagi aku akan sambung master.paling koman pun sok aku sambunglah sekali dengan laki aku time dah de anak 5-6 orang.hehehe.selagi xmasuk liang lahad,tuntutlah ilmu ye dak=)

eh,mane lagi dua anak kita bang?owh lupe,sorg tgh sleep,sorg dalam perut lagi =p

Panjang gilos aku bebel hari ni,ni antara bait indah yang aku ingat,tapi xingat sape yang cakap,huhu.ade yang aku cilok kat fb si pahmi ensem ngan emma comey.sebab aku cilok kene la puji sket.hahaha.


"  Allah akan menunjukkan kebesaranNya pada hambaNya yang sabar dan tidak berputus asa " 

" Adakah kamu Risau dan Bimbang akan kehidupan kamu....Tidak kah kamu tahu Dunia ini milik siapa...Bukankah kamu sentiasa rukuk dan sujud setiap hari.."
" ketika kau kesepian jgn kau katakan aku sunyi..ttp katakn pd diri,disisiku sentiasa ada Pemerhati "~Imam Ghazali
" bertaqwalah,sesungguhnya Allah akan beriMu rezeki dari sumber yang xdiduga " 

Pada pahmi ngan emma,shareshare la lagi kat wall fb tu,banyak pahalanya.insyaAllah.k uoolllss!i dah jawab ni.sape tanya lagi pas ni,i suh "kindly please refer my blog" hehehe.k bye


P/s:sorry kalau mcm terkasar gune "aku".harapharap hantu paku xkejar la.hehehe.

cita-cita skrg: nak jadik anak yang soleh,isteri yang disayangi suami,ibu yang disayangi anak2,dah hamba yang disayangi Allah dan rasulNya,amin!!




8 comments:

ema said...

noora dear~siap mention nama i neh..hee..maluuu..nway dear..sama2lh kita sharing2 yer..ingat mengingtkan satu sama lain..semoga kita semakin dekat dgn-Nya..wlu dlm kesibukan duniawi..semoga rindu ini tidak akan pnh hilang..insyaAllah..

wana said...

sgg touching bace u....mmg pon,kena balance ilmu tu..jgn nk kejar ilmu dunia jek...ilmu akhirat pon seharusnya kejar gak...semoga kamu mendpt ape yg kamu cari...insyaAllah..

PutriesNoora said...

emma:betul tu emma,harap sgt keinginan tu xberubah=)insyaAllah

PutriesNoora said...

wana:betul wana,pas grad nanti grad kan tafsiran al-quran plak eh,insyaAllah=)

abiedshah said...

oh noora...sggh touching ..saya pun rs berbelah bagi sebenarnye..skg ni pun nak cr keja pun,msti nak tye tempat solat ada ke x?..br rs lega..zaman muda da nk berakhir..skg kite sama2 la cr cinta ALLAH...marilah kite memahami bait2 indah terjemahan ALQURAN .InsyaALLAH cinta kita xkan padam..kitA DOA semoga dpt mjadi isteri,anak solehah n ummi mithali..amin yarrabbalalamin..

gee said...

Gud darling..blajar yg kita minat..kalu saket kepala buat apa..kn kn :)

PutriesNoora said...

abied:eh,abied dah pandai komen kat sini..hehehe,insyaAllah amin!!=))

PutriesNoora said...

gee:betulbetulbetul!=)