Wednesday, October 17, 2012

Aku isteri,Dia suami

Assalamualaikum,

Hai,lama gila tak jenguk blog kawan-kawan.Lama juga tidak mengupdate blog sendiri.Semenjak jadi artis memang busy,tengok tajuk kat atas pun dah tau.Macam tajuk filem kan?haaaaa,giler perasannnnnn!=P

Alkisahnya,en.asben dapat cuti 1week++ sebelum start kerja baru.Maka untuk mengisi masa kosong en.asben,terpaksalah noora sebagai isteri yang solehah menemankan en.asben.ngehngehngeh.Dia cuti,kita pun bantai ngular dengan dia.Dating puas-puas katanya.Alasaaaaaaannnnn sangatkan,padahal boring dok sorang-sorang cakap jela.Taknak mengaku pulak.huhuhu.

Bila dah habis satu KL dengan selangor kitorang merayap,maka noora telah membodek en.asben untuk g jalan-jalan kat kuantan.Budget minyak+tol+makan dalam RM150 je gitu,sebab kira macam travel je.Dok pun kat hotel budget je,RM 98 satu malam,sebab fikir nak tidur+mandi je kat situ.

Tapi rezekila kot,hotel tu cantik+bersih.Betul-betul kat bandar kuantan,wifi free dan lajuu,astro pun ada.Lepas je check in,terus keluar jalan-jalan kat bandar kuantan yang dirindui,sempat melawat kolej noora,masuk ECM,masuk megamall,masuk kuantan parade,sempat lepak,main-main air laut n shopping sket kat Telok Cempedak dan makan-makan kat tanjung lumpur yang super awesome tapi pelayannya hampeh.huh!


Mulanya kan just nak pergi jalan-jalan kat kuantan.Tapi terlajak sampai kuala terengganu.Tu dia....yang jadikan terlajak tu sebab ni:

En.asben:Jom baby,kita g terengganu.Alang-alang berjalan ni.Kita pun tak pernah sampai sana.
Noora:Ok,ada duit ke?ada joooommmmm.
En.asben:Ada,tapi kita takyah tido sana la,kita gerak pagipagi lepas breakfast dari kuantan,lepas tu kita round-round kat kuala terengganu.Nak buat apa lama-lama kat situ.
Noora:Ok je......^_______^

Pergghhhh subhanaAllah!!Maha suci Mu ya Allah....cantik!!!sangat-sangat cantik....@_@.Sepanjang jalan dari kuantan ke kuala terengganu,dalam 3jam++,memang akan lalu cherating dan rantau abang.Memang akan nampak laut yang sangat cantik warna birunya.Sepanjang tu jugak,ada orang jual jeli kelapa yang bekas dia lebih besar dari kat selangor ni,harga RM1.Memang sedap sangat,tahap pejam-pejam mata masa makan.perghhh.enak bangatt deh=D


Antara tempat yang sempat pergi masa tu,pasar payang(tempat shopping),pantai batu buruk,taman tamadun Islam,muzium terengganu (depan tu ada kedai kepok yang best gilak!sedap!air teh o ais free lak tu!serius sedap!-berapa banyak tanda seru daaa),masjid kristal,dataran syahbandar.Destinasi terakhir sebelum maghrib,kira-kira 6.40petang.Kitorang sampai kat Tasik kenyir.Aduhai,memang cantik,terengganu ni memang la super power bab alam semulajadi!Perfect!Allahuakhbar!!




Turun je dari Tasik kenyir,en.asben tanya:

En.asben:Best tak cuti-cuti kita ni sayang?
Noora:Besttttt!Tapikan,kalau kita dapat terus g kota bharu lagi best,terus strike pantai timur,terus complete kita travel satu semenanjung.Tapi takpela,kesian baby.Mesti penat.Lain kali jela k.=)
En.asben:Ok,jom kita g kota bharu,abang ok je,malam ni kita sampai kita tidur kat kota bharu,sok baru kita jalan-jalan pastu gerak balik.
Noora:Yahhooooooo!**cium laki laju-laju**hahahaha

Malam tu sampai kota bharu dalam pukul 10.30 malam,kira-kira 2jam setengah perjalanan dari kuala terengganu.Sampai-sampai je,dua-dua kagum.Kota bharu sangat cool okeh,bandar dia still hidup malam-malam,lebih baik dari bandar kuantan.Orang yang penakut macam noora memang suka bandar yang hidup malam-malam,means banyak lagi kedai yang bukak,ramai je orang buat macam-macam aktiviti,shopping mall pun masih beroperasi dengan jayanya.Tak macam langkawi,pukul 8 dah gelap T_T...Tak sangka kota bharu se cool ini.hohohoho.xla boring sangatkan...Lepas dah kagumkagum,terus je cari hotel laju-laju,sebab en.asben dah penat tahap gaban.Alhamdulillah,rezeki lagi.Kami dapat hotel budget yang cantik dan bersih dengan harga rm70!yela setakat nak masuk bilik terus tidur je kan,rugi kalau g hotel mahal-mahal.Tapi kalau mampu,apa salahnya=)Owh ye,hotel kat sini pun sangat banyak ye,jangan risau=)


Esoknya,sempat melawat dan shopping kemain lagi kat pasar siti khadijah.Dapat beli telekung vietnam yang dah lama diidamkan.Dapat beli gak untuk emak dan emak mentua=).Pastu,singgah KB mall yang glamer tu.Owh lupa,pagi tu kitorang breakfast kat kedai berhampiran dengan pantai cahaya seri bulan.Sedapnya ya Allah!roti kosong 2,roti telur 1,nasi dagang 1,teh tarik 2 = RM7.90.Pengsaaaaaaaaaaaaaaan.Bapak murahnyaaaa*_*...Dah habis meround bandar KB,kitorang pun gerak balik dalam pukul 1,dapatla merasa gulai kawah masa lunch.Sedap oiiii.


Haaa,balik tu ikut jalan kuala lipis.Singgah sekejap kat pekan lipis,ingat nak jumpa siti nurhaliza tapi beliau takde kat rumah.hahaha.Takla,kami singgah solat n makan.First time jumpa kedai mamak yang bukak 7pagi-7malam je kat situ.hehehee

Dalam pukul 8 malam dah masuk KL,takdela jauh dari KL ke KB..dalam 6-7jam.Lain kali nak pergi lagi la.yeayyyy!!Happening gila travel kitorang kali ni,sehari satu negeri.Balik terus lunyai.Huhuhu.Tapi super duper happy!Tq en.asben,i love u,saranghae,wo ai ni,aishiteru!!

16 comments:

Baby Sokmo said...

salam noora. wah begitu osem nye cuti2 noora.tq akak dpt idea nk bwk mk n pkmetua gi jln2 ke KT n KB(akak org Pekan phg)

Zana Adieyza said...

wah, seronoknyaaaaaa org tu.. berjalan sakan eh.. smpai 3 negeri trs.. terbaikkkkkkkkk...

Sherwieyna Muzzawer said...

wah bestnya dapat bercuti sakan!

Mar Mansor said...

suka ayat last tuu..hehehe..

Tentang Kita said...

jalan sakan....puas hati kan dpt jln cenggitu tak plan tetiba menjadi

pnsusu said...

Wuitt..seronoknya jelajah banyak negeri...
Jalan2 pantai timur. pantainya membiru

Fifi Nadhrah said...

bestnye jalan2 macam tu.. fifi suke macam tu.. da lang2 pergi.. jlan semue.. jimat pon jimat.. kalau pergi satu tempat.. balik.. nanti g lagi.. kan lagi banyak duit.. nak jugak macam tu!~

Puan K said...

wwahhhh... seronoknya dapat jenjalan kat negeri2 pantai timur... K ni lahir kat terengganu tp, sejak pindah masa umur K 2thn, sampai sekarang tak sampai sana lagi... sgt teringin nak gi..Pahang pun tak pernah gi jenjalan, Kelantan penah la, tp dh lama dulu.. huhuh...

PutriesNoora said...

baby sokmo:bawak2..memang syok=D

zana:tu la..alang2 mneyeluk pekasam...hehehe

SM:t baby dah kuar mummy g jalan2 sakan lak ye=)

mar mansor:=)

PutriesNoora said...

Tentang kita:betul2..biasanya yang unplanned tu yg menjadi=)

pn.susu:tu la..rasa nak mandi je..tapi serammm...hehehe

fifi:betul fifi...kalau nak g balik g balik bnyk makan duit...

puan K:wajib pergi!!wajib...hehehe

eKa said...

bestnya...cuti2... tak sabar nak tunggu cuti sekolah ni

Suwaibah YS said...

noora, kita mmg plan nak gi kuantan dis week.. tapi still x tau ape yang menarik kat sana :P heheh

even kampung suami sue kat KTeganu, Sue x penah gi Taman Tamadun Islam, Tasik Kenyir... heheheh
mmg kna gi gak ni

PutriesNoora said...

eka:haa eka..try on mood pantai timur...hehehe

sue:g jgn xg..yang penting g ana ikan bakar petai kat tanjung lumpur...dap dap dap..tapi sabar sket dengan pekerja dia eh...huhuhu

sila1209 said...

kite laki bini same la peel...kalo kate nak bjalan main redah je...slalu unplanned...tau2 je da sampai...hehe...syok kan...

Fifi Nadhrah said...

kak nora.. boleh share tak akak duduk hotel mane kat KB? esok saye pon nak road tour KB & KT.. husband ade meeting kat KT.. alang2 da ke KT.. bace pulak entry akak.. rase berkobar nk ke KB..

Fifi Nadhrah said...

then bagi tau la mane tempat yang menarik akak g.. ni email saye.. conterashop@gmail.com