Wednesday, October 3, 2012

TTC:bodoh ke kami?

Assalamualaikum,

Tak suka betul dengan dashboard baru.Untuk orang yang pemalas menaip entry panjang-panjang macam noora gerenti berbulu-bulu roma bila tengok 3/4 dari entry dah selamat ditayangkan kat dashboard.Sungguh kasihan.Kalau dulu yela,masa zaman sekolah menengah.Karangan noora paling tiptop *perasan sangatkan*.Boleh cecah 2-3 juta HURUF.Muntahla kalau nak kira hurufkan?Aduh *garugaru kepala* dah cukup panjang belum intro ni?hahaha.keji.

Sebenarnya mulamula rasa nak pendam je kejadian ni,tapi makin pendam makin teringat.Stendet ahhh,itula saya!!Bila luah kat blog baru rasa lega.

Alkisahnya,once upon a time,tetiba mummy chenta bagitau ada seorang bayi perempuan yang available untuk di adopt.**ohmyenglishhhh**.Dan dengan tak semena-mena,en.asben super excited nak adopt baby tu.Noora okey-okey saja,tak nak excited sangat sebab takut tak dapat nanti kecewa sakan pulak.Maklumla jiwa sensitif ni kita kena jaga.agagagaga.

Pastu dipendekkan cerita,tak dapat pun baby itu.Maka en.asben pun kecewa 3hari dok ngigau mata terbukak cakap pasal baby.Contoh ayat "baby napa taknak kat daddy,daddy dah excited ni".hohoho.ngada-ngada taik kuda bila tanya anak angkat hari-hari.Ingat anak arnab ke senang orang nak bagi-bagi?huhuhu.

Oh ya,lupa pulak noora ngan en.asben dah pun selamat meminta izin dari keluarga dua-dua pihak untuk adopt that baby girl.Tapi apa kan daya sudah suratan tertulis begitu.Ok habis story di situ.

Then disuatu pagi yang hening.....perbualan asben dengan ### dia...

en.asben: kalau tak abang dah dapat baby dah hari tu.

###: huh,dorang kata,ape ke BODOH nya nak amik anak angkat??!Baru 2tahun kahwin dah sibuk nak amik anak angkat,nanti dah dapat anak sendiri,terabai budak tu.(dengan nada yang tinggi okeh)-dia cerita kat kawankawan dia pasal kami,dah tu ni kira ayat mereka bersama la agaknya-

noora:*diam dan nangis dalam hati*

en.asben :artis tu belum kahwin dah amik anak angkat,tak kisah pun.....-baik punya jawapan,sebab dia yang eksaited kan?hehehe good job lakiku!good job!!

###: hmmm,macam mana dapat?anak dia ramai sangat ke?blablabla...-dah takleh pickup sebab bengang kena bodoh free*_*

noora la kan,kalau ada anak 10 pun,kalau berkemampuan nak je amik anak angkat,bukan sebab 1,2 tahun kahwin ke apa?plisss la apa mentaliti makcik-makcik ni eh..bela anak angkat tu pahala tahuuu!!Bukan semua orang Allah bagi chance tu,plisss la.Bukan semua orang yang ada anak angkat dera anak angkat bila dah anak sendiri.Ramai je sayang kat anak angkat melebihi anak sendiri kot!!!Kalau dapat bagi kenyang susu,terus anak tu jadi darah daging kot.Takda beza dah!

Lagi satu eh,kalau awak tu senang beranak.Tak semestinya anak cucu awak senang jugak.Tolonglahhhhh jangan berlagaknya punnnn.



Entry emosi ini di taja khas oleh hormon PMS.Sekian.Bila kau nak datang ni labuuuuuuu..>,<

27 comments:

aquagugurl said...

amboi,amboi..sesedap rasa je kata kita yg TTC ni BODOH..x pe,x pe..betul cakap Noora tu kalau mkcik2 tu senang beranak,x semestinya anak cucu dia pun sama..anak tu rezeki dari Allah..yg dia lak susah hati kalau Noora & husband nak amik anak angkat tu napa..Noora & husband yg bela..bukan dia..huh!!emosi baca entry Noora

PutriesNoora said...

aquagurl:tula,kena bodoh free dengan nada yang kuat...memang terendam pendam basah lencun perasaan ni...huhuhu

::EIDA:: said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Puan K said...

alaaa.... kira K ni di anggap BODOH jgk la oleh si XXXX tu, kalau dia tau K ni dh ada anak angkat disaat usia perkahwinan 2thn lebih? aduhai... touchingnya.. huhuhu~ Kim salam kat si XXXX yang cakap cenggitu ye..

PutriesNoora said...

eida:memang patut pun noora geram kan...huhu

PutriesNoora said...

puan k:tula kita ni kalau kekawan dapat anak sendiri ke anak angkat ke kita punya la seronok...sedap je kena..=(

Nory Zoulkefle said...

ishh...ish,,,,sakit plak hati kite ni arr...mulut puaka tu namanya...

chinta... said...

aduyaii..sentap jap..sabar je la noora kan ngan org mcm ni

Sherwieyna Muzzawer said...

kita pun macam terasa je..hehe

PutriesNoora said...

SM:terasa gak ke?hehe

cheq sue dieyha said...

kakak saya sendiri ambik anak angkat,rezeki dr Allah jgk tu..apa yg bodohnya?ada org ckp lps ambk anak angkat,ada yg terus lekat.apapun,wallahualam :)

pnsusu said...

rasa nk cepuk..cepuk je

Little world said...

Sabo2X--anggap jer dugaan dariNYA

eyza said...

Biasala la manusia yang x pernah rasa macam yg kita TTC ni rasa mmg x pernah sensitif dengan perasaan kita.. main cakap ikut sedap mulut jer.. geram pulak eyza... eyza ngan husband pun tahun depan mmg decide nak ambik anak angkat... malas dah nak dgr ckp org...

Sizuka said...

Amboiii lasernya mulut org tu... huhu.. X semua Allah bg peluang pelihara anak angkat...

PutriesNoora said...

cheq sue:tula...dalam family noora pun ramai yang amik anak angkat...murah kot rezeki anak angkat tu...haihhh...terasa uuuuu...

pn.susu:huhuhu

LW:tgh sabar ni...hehe

eyza:bagus eyza!amik je kalau ada rezeki k=)

sizuka:yeah!totally right,kadang2 anak angkat lagi bagus perangai dari anak sendiri...

ain said...

PN NORA: jom gi cuba lumiglow puan nora..macam berkesan je..tapi kita kena kan. Sila join jom hamil kat fb naaa.. t banyak info kita dapat. insyaallah impian kita akan termakbul.amin..

Suwaibah YS said...

hurmmm... sue pnah gak terpikir nak amik anak angkat, tapi mak mcm x berapa setuju.. mungkin dia tgk keadaan kewangan yang x berapa ok lagi.. huuu..

eKa said...

Sebenarnya golongan cam kita ni la yg akn membela nasib ank yatim n ank yg terabai...dah kita ada niat nak adopt pun kene BODOH.isk tak phm la manusia skang ni

JayFarhana said...

susah la mentaliti org kite ni. my FIL pun melarang kami ambik anak angkat tapi die takde la ckp kami bodoh ke ape cuma dia pun guna alasan yg sama: nnt dah dpt anak sendri, anak angkat tu terabai (lepastu die ambik contoh org2lain yg dah buat mcm tu) haih...Rasulullah pun ambik anak angkat walaupun die ade anak sendri...hmm makcik2 tu taknak ckp Rasulullah bodoh? eeeeeeeeeeeeee marahnye dengar!!! kite ni tattau Allah bagi rezeki bentuk mcm mana..kite ni siapa nak membodohkan org kalau nk ambik anak angkat ke apa....eeeee eh aku pun nak tersensitip lebeh! :P serious ambik anak angkat tu pahala besar n kite tattau tah2 anak tu dah besar sok yg membela kite time dah tua nnt. anak kandung pun ada yg campak makbapak kat rumah org tua! nauzubillah.

ummi tobe said...

dia yg bodoh. sekian.

PutriesNoora said...

sue:kalau da rezeki tu xke mana..=)

eka:tula susah nak yakinkan orang...

jay:memang masalah mentaliti..xsemua orang sejahat tu kan...=(

ummi to be:=(

ladieshouses said...

jangan layan sgt org mcm tu noora....ambil je anak angkat buat pahala...manatahu pahala jaga anak angkat tu leh cover dosa2 kita yg lain kan.....akak doakan awk bahagia yer

fifi said...

rasenye #### tu yang bodoh.. keterlaluan ke? lain kali cakap dekat #### tu kami ni nak pahale.. lagi pon kami bele anak angkat pakai duit kami.. geram da fifi ni..

mmg betul tak semue anak angkat di dere.. contoh pade fifi sendiri.. adik lelaki fifi kami adopt.. skrg da 10thn dan abah sangat sayangkan die.. abah saye die lebih dari kami (anak2 kandung).. sebab ape yang adik nak die dapat.. tak macam kami..

CIK PUAN TIPAH said...

Sakitnya hati baca. Mak saya ada 4 org anak sendiri. Ada jugak anak angkat. Adik angkat sy tu ada je mak ayah sendiri. Tp dah duduk lama ngan kitaorg. Sama je kasih syg yg diberi. Kenduri kahwin adik angkat buat kat rumah kitaorg. Tiada beza pun. Yang bercakap tu..tak guna kepala & otak yang Allah beri.

Baby Sokmo said...

hehe noora klakar akak suka :)
sabooooooorrrr jele sokmo2 ngan dorg2 tu... kalu xsabo kang masuk ada yg masuk buletin tibi 3 plak kan

sila1209 said...

amik anak angkat ni pun kira petua org2 tua gak...tp emo gak aku baca post ko ni...dr biar org buang anak ke anak yatim piatu xd org bela baik la ade yg sudi nak amik jd anak angkat...bleh kurangkan kes buang bayi dlm melaysia ni kan...mentaliti org melayu ni ade yg cetek sgt...cuba jd +ve sket...x kesah la ko ke sape2 ke nak amik anak angkat aku sokong...tabik spring lg sbb berani galas tanggungjwb paling bsr nak2 amik anak yatim piatu..