Thursday, June 7, 2012

TTC: Terendam suatu perasaan

Assalamualaikum,

Ehem,tengok tajuk dah macam title lagu.Tapi bukan sama sekali.Dua kali pun bukan apetah tiga kali.Sebenarnya dah lama noora simpan benda ni dalam hati.Tapi rasa selagi tak luah kat sini,selagi tu akan ingat dan sedih.=(

Ceritanya masa kenduri beberapa bulan sudah,seperti biasa bila saudara-mara berkumpul,maka tertimbul lah episod soklan cepumas yang berjaya menggores dan menang perasaan noora.Makcik pakcik en.asben sungguh ramai ye,jadi sila bayangkan berapa kali noora berdepan dengan soklan cepumas.

Paling mengharukan soklan dari makcik A (nama sebenar rahsia),time tu noora tengah dok mengagah cucu dia sambil potong sayur,dalam dapur yang penuh dengan sedara-mara sedang rewang.Dia tunduk tengok muka noora pastu cakap "eh,kamu bila ni?tak terhinggin ke?lama dah kan kamu kawin...rasanya anak si B yang kawen baru ni dah ada dah isinya" dengan nada yang kuat,agak tegas,muka serius+garang.Bayangkan noora yang sememangnya manusia sensitif berdepan dengan situasi tu depan semua makcik-makcik yang dah start pandang noora macam pesalah.*tunduksambiltahansebak*.SPEECHLESS*

Dalam bilik,masa nak ambil barang pun kena lagi.Kali ni dengan sepupu en.asben yang dah beranak-pinak,pakej dengan mak dia sekali dok interview noora napa takde isi lagi,tak g mengurut ke,apa ke.walaweh.T__T

Dah selesai kenduri,dok sedap nomnomnom,datang pakcik en.asben tanya "kamu berdua ni bila lagi?".Noora faham soklan tu,tapi en.asben yang masa tu ada dengan noora leh g jawab "bila apa?".Muka noora dah berubah,tahap makan tak masuk mulut dah.Dalam hati doa,jangan la pakcik ni sebut soklan tu.Nasib pakcik tu sengih pastu g tempat lain,kalau tak mahu daku makan lagi tiga pinggan *tanda stress melampau* (>.<)

Sedih.Pedih.Sabtu ni anak makcik A nak bertunang,should i go??MUST.no option.titik.

Berserah padaMu ya Allah.

Kadang-kadang orang sekeliling sibuk dok salahkan kita tak usaha la,apela,takkan la tiap kali nak usaha nak kena update kat dorang?telan asid folik berbakul-bakul depan dorang?telan clomid depan dorang?g berurut bawak dorang?g klinik bawak dorang?test opk tayang kat dorang?sembahyang dan berdoa depan dorang?apekaaahhhhhhh??(gila emo!)

Nak tahu usaha ke tak,baca la blog ni.Lain kali kalau ada orang sibuk tanya,taknak jawab tapi nak terus bagi link blog pastu suh dia baca!ngeeehhhh

Sekian luahan rasa dari manusia yang dah macam tak boleh pandang asid folik langsung.bye!

33 comments:

Siti Nursyuhada said...

Serius sue cakap... Se paling BENCI situasi tue n plg menyampah dgn org2 yg byk ty tue.... Sgt2 menyakitkan.......... Eeeeeeee geraammmmmmmm tak tahu nak cakap apa.... Kadang tue smp tahap dh hilang sabar dh ... Mcm nak jerit jer kuat2 kan.... Sue paham perasan noora.... Sabar dear

LaLa mhdnor said...

sabar ye awak :)
pedulikan mereka tu, mereka taw cakap je, hehe

PUANSTOBERI said...

dah lali... masuk thn ke3, thn ke4 dan mungkin thn ke5...malas nak pikir dah..lantak derang lah.. dan derang pun akan senyap dah pastu.
Disamping doa utk dpt anak, doa juga agar hati kita kuat utk dgr semua cemuhan/teguran orang. So, dun't spoiled ur mood ok :)

PutriesNoora said...

sue:tu la kan sue...pada dorang semua prpn yang salah...=(

PutriesNoora said...

lala:tq dear..=)

PutriesNoora said...

kekda:kannn...kadang2 kita ok je,tapi dorang tu yang spoil kan mood kita...rasa trauma pun ada bila nak g kenduri..huhu

IkhaNain said...

laen kali ckp jer dgn org yg tanyer tu...'perlu ke sy ader anak? '...biar tbakar sikit org tu...kdg2 cara diaorg tny tu mcm nak ckp kiter plak yg plan x nak anak sedangkan anak tu anugerah tuhan...

PutriesNoora said...

ikha:hohoho..tu masalahnya noora ni tak biasa menjawab..tapi kalau satu hari nanti terjawab nasibla...hehehe

youramirah said...

hi auntie noora,

acad nak pesan ni, mama kita dulu pon stresssss jugak bila macam tu. diorang ingat mesin nak buat waffle ke, asal masuk jadi. huhu. auntie noora kena kuat k! tapi kalau tak tahan sangat, minum air pastu semburrrrr kat muka diorang. hehehe. =D

miss bunga said...

aku pun penah kena noora...tgh cium2 baby sepupu, mak sedara ckp "kesiannya la,anak sendiri xdak"...depan org ramai kt kenduri jugak. aku mmg terdiam trus... hurmmmm... yg biras pulak sibuk ckp aku merancang... Sapa la kita nk merancang... bukan kah ALLAH adalah sebaik-baik perancang??? kalau la kena kt anak depa esok2 ni...baru depa tau!

dialicious said...

ada anak bersyukur..xde anak pun kene bersyukur jgk..sbb Tuhan tau apa yg terbaik utk kita.sampai masa mesti ada.percayala.dorg tu saje je xde bende nak tnye.buat xtau je!hehe
teruskan usaha jgn mengalah k.saya doakan yg terbaik

PutriesNoora said...

mama acad:mesin buat wafer?hahaha..tergelak noora pagi2 ni..=D

PutriesNoora said...

moci:tu la kan...dorang tak fikir langsung...bila kena time depan orang ramai tu yang sakit kan...=(

PutriesNoora said...

diah:betul tu diah...semua tu ada hikmahkan...tq diah...aminnn...untuk doa untuk saya tu=)

Mrs ARK said...

I always solat hajat mohon pada Allah untuk elakkan soalan sebegini everytime jumpa orang like kenduri, or even daily occasion.

Tapi betul macam kata Puan Stoberi, bila dah 3+ years, dah lali. Kita kena keraskan hati, buat lantak aje dia sebab kita mesti jaga perasaan kita dulu. Kadang kalau tak tahan tu, memang terus berair mata. Baru lah cakap takde rezeki la apa la..anyway, stay strong all TTCians.

PutriesNoora said...

Mrs Ark:tula...dalam hati doa je selalu...InsyaAllah...kita diberikan kekuatan dan InsyaAllah...ada zuriat untuk kita semua kan...amin...=)

♥ Yuslin Kamal ♥ said...

putriesnoora..saya pun sama jugak macam tu..

tapi kakak tukang urut saya ajar kalau orang tanya kita cakap macam ni "daripada makcik/pakcik tanya baik makcik/pakcik doakan saya aja. cepat doakan sekarang!!! tadah tangan Ya Allah ya tuhanku kurniakanlah putriesnoora zuriat..kalau boleh kembar..amin" ha buat jgn tak buat makcik!

heheh kelakar gila tukang urut saya tu ajar..dia memang brutal. tp apa dia kata tu btl drpd kita dok sedih dan lari drpd org yg suka bertnya baik kita ckp kat dia doakan kita sekarang dan kita dgr doa tu. baru terkelu lidah dia jgn tau mengata je..40 org yg berdoa termakbul lah nanti..hehehe

fifi said...

fifi pon penah rase nora.. siap makcik cakap macam ni.. 'kalau MANDUL cakap jela' what the ???? geram sangat2.. rase nak nangis kat situ jugak.. kakak ofis fifi pon ade yang takde baby lagi da 7 tahun kawen.. duduk belakang fifi je ni ha.. hari tu makcik die kate.. 'duit banyak takde anak pon tak gune' die jawab balik.. 'saye lagi suke banyak duit dari ade anak takde duit..' terdiam makcik tu..

husband die pulak ade makcik cleaner tanye.. 'ko ni mandul ke?' husband die jawab 'makcik ade brape anak perempuan? bagi saye 2 3 bulan kite test tengok saye mandul ke tak.. saye suke test2 ni.. free pulak tu' terdiam makcik tu..

kalau la kite setabah selaser derang kan best.. hihi..

MnM said...

mcm tau jek sape makcik A tuh. huhu..
sabarlaa kak noora. ni sume dugaan tuhan. yg jelas xmahu, terang2an buang anak tu mcm lgsg xbernilai nyawa n yg sgt mengharap masih teruskan hgarapan n usaha... mgkin ada hikmahnye Allah SWT lambatkan rezeki tu dtg.. sabar ye.. jgn sedey2. :)

PutriesNoora said...

yuslin:ahahaha...bestnya...tergelak noora depan laptop ni..hehehe...thanks a lot dear!=D

PutriesNoora said...

fifi:padan muka kat makcik tu..kemain lazerr mulut dia...cili2kan baru tau...huhu

PutriesNoora said...

MnM:ahaks...kenal ke?diamdiam sudahhh...hehehe...tq sayang....=)

Zana Adieyza said...

soalan yg x kan pernah berhenti yunk.. so sabarlah.. kita ni istimewa, tu yg diaorang jeles kot.. yg pntg kita ada suami yg sentiasa menyokong kita..

noora x mo sedih2 k.. meh zana peluk bagi noora tenang.. hihihi.. take care dear!

PutriesNoora said...

zana:tq dear..meh nak peluk gak..hehehe

Suwaibah YS said...

mmg kalau org lain cakap, akan bgi kesan..tapi kalau suami sendiri tetiba cakap
"macamane la muka anak kita nanti..."
huh, lagi memberi kesan teramat sgt..rase sedih n sayu sbb tak tau bila rezeki ade dlm genggaman..

PutriesNoora said...

sue:ape kena mengena dgn muka anak sue?huhuhu..xpe sue...rezeki Allah..kun fa ya kun...=)

fifi said...

tau takpe nora.. kalau kite mampu balas macam tu kan bagus.. geram!~ bia derang rase sakit jugak cemane kite sakit..

PutriesNoora said...

fifi:tau xpe...huhuhu

ViLLa QaSeH said...

salam perkenalan...br je baca blog ni n blh dpt rasa apa yg putri rasa...bersabar byk2 n berdoa pada Allah supaya kuatkan semangat..insya Allah...1 day rezeki kita akan muncul jgk...

PutriesNoora said...

villa qaseh:insyaAllah..moga ada rezeki kita...aminn=)

Bouncing and Cherubic said...

Noora nak tahu i rasa ni masa cuti sekolah haritu yang 2 weeks tu..banyak pulak kenduri, tu belum singgah umah sedara mara dan atuk nenek lagi, tu belum orang mesej dan tanya dari jauh..Perasaan i? Geram gila..macam takde benda lain nak tanya..

PutriesNoora said...

BnC:tula...nak mengagah budak pun leh jadi isu..kalau tak teringin konfem la noora wat xtau je kat baby tu kan...ape punya soklan ntah...=(

Zuriat Impian@Ahkak ZI said...

Sabarlah dik.
Kenkadang malas nak pegi kenduri-kendura, majelis2 cam ni.
Mesti ada mulut2 x de insuran bertanya.

Kalau ikut hati, kalau ada makcik2 kepoh ni tanya "ni lagi nak peknen ni?", mau je ahkak ZI balas balik dgn soklan laser ni "Makcik, bila lagi nak mati?".
Ha!Padan muka!