Tuesday, September 11, 2012

Kenapa mak?kenapa?

Assalamualaikum,

Setiap orang yang lahir kat bumi ni,semua ada emak.Macam tu jugak dengan noora.Mak noora lahir pada tahun 1945.Sekarang umur dia dah 67tahun.Mak noora ni seorang yang sangat-sangat sayang dan selalu memenuhi keperluan anak-anaknya.Sangat pentingkan pelajaran.

Takde sorang pun dalam adik-beradik noora yang tak pernah tak tusyen.Tukar la berapa banyak tempat tusyen pun dia tak kisah.Asalkan anaknya nak belajar *itu saya la tu,tak suka cikgu tu je nangis-nangis mintak tukar,walaupun time tu duit deposit beratus dah burn,kalau anak saya perangai macam ni nanti,pengsanla en.asben..hohoho*.Mak jugak seorang yang terer matematik,toksah dok buat main ehhh.

Bab memasak pulak,tip top kuasa 18!!super duper sedap.Tak tipu punyaaaaaa.Pasal tu anak menantu cucu semua bambammmmmm.noora je yang selim melim **nampak sangat tipu eh** =B

TAPI,dalam pada semua hal di atas.Mak noora sering menyalahguna perkataan kantoi,sehingga menyebabkan anak cucu dok sengeh-sengeh je dengar.Mari saya tunjukkan contoh=P


Ayat mak:

1. hishhh mak tak leh la nak sembang lama-lam kat depan (mesyuarat makcik-makcik sebelah2 rumah),nanti semua kerja dapuq kantoi.**kantoi pada mak=tergendala**

2. duit ni sikit sebanyak kena simpan,nanti tak la kantoi bila nak pakai.**kantoi pada mak=takde**

3. awat dia buat tak bersungguh,nanti semua yang dia buat kantoi. **kantoi pada mak=tak menjadi**

See,betapa kreatifnya mak noora yang mempelbagaikan makna kantoi tu.Hahaha.Yang pasti perkataan kantoi tu memang feberet dia semenjak 4-5 tahun yang lepas,dengar dari anak cucu la tu agaknya.Tak pun pengaruh TV..oh my Emak!!

Dan di suatu malam yang dingin.....

Mak: Mak tengok tv depa bagitau,ada minuman yang ada kutu ka putu tu depa dok kaji nak haramkan.

Noora: pe?putu?kutu?

Mak: ha laaaaa..apa la nama dia.susu kutu ka putu....

Noora: Ade ke susu kutu?

Mak: ala...yang macam vitagen tu...

Noora: ya Allah...kultur la mak...kultur...hohoho

Mak: yela tu.(Muka slamber ber ber sangattttt)

Mak,memang la kiutkan.Kalau anak menantu ajak g jalanjalan.malas kemainnnn,sakit kaki la apela..Tapi bila paksa gak,g masuk dalam pasaraya ke apa.Sampai kita pulak yang sakit kaki layan dia jalan-jalan situ.hehehe.

Mak sorry ngumpat mak manja-manja kat sini.Saranghae mak!!=D

10 comments:

aquagugurl said...

comeynye mak noora..hehe

Puan K said...

:) tersenyum K baca entry ni.. Semoga ur Mum di kurniakan kesihatan yang bai...

:::huhuhu~ rindu la kat mak:::

PutriesNoora said...

aqua:ingat ye susu kutu...hehehe

PutriesNoora said...

puan k:aminnnn=)

Aida said...

hehehehe...
susu kutu :)

PutriesNoora said...

aida:=)

Golden Rose said...

comel je ur mom guna word kantoi tu...hehehe...terkenang my mom...

♥ ROS ♥ said...

Hehheeh.. Kkdg telatah mak ni wat hati kita sejuk jer kan :)

PutriesNoora said...

GR:tula...slamber je dia gubah makna perkataan tu..hehe

PutriesNoora said...

Ros:haah..sampai skrg dok ingat susu kutu...hehee