Thursday, November 3, 2011

Trying to Conceive Part 1

Assalamualaikum!!

2/11/2011,hari ni noora dengan en.asben dah nekad nak g checkup dan memulakan rawatan kat LPPKN.Pagipagi lagi kitrg dah gerak g LPPKN Shah Alam.
LPPKN Shah Alam

Sesampai je kat situ,xsempat nak bernafas,nurse-nurse dah suh ktrg timbang dan ukur tinggi,nak check BMI.Pastu suh duduk check tekanan darah semua.segan toksah cakap,mane tak nye,dekat 5-6 org nurse kerumun kitorang.apekah nasibku ini,macam artis pulak rase.Dorang ni nurse praktikal tu yang semua dorang nak tgk.Tapi nasib baik,pas dah amik bacaan semua pegawai perubatan tu halau dorang semua keluar.huhuhu.Masa ni dier bagi consultation sket,dan bermula la episod ujianujian di bulan ini.
macam kad pinjam buku kat library=P


1.
Keputusan BMI noora:23-good,xkene komplen.
Keputusan BMI asben:28-terlebih sket ni(PP tu bitau macam ni)
Keputusan tekanan darah:good-alhamdulillah
Keputusan tekanan darah asben:tekanan darah rendah,PP tu kata patut umur 40tahun punya bacaan ni.huhuhu.apekah ini berkat noora selalu cakap en.asben orang tua?owh kesian pulak.hehehe.

Tapi ni semua xde pape,semuanya ok untuk stage ni.alhamdulillah=)
Cost**register+ consultation=rm50

2.
Pagi tu jugak terus g wat blood test noora untuk FSH/LSH (jangan tanya ape,sebab i pun xtau),result nanti terus pos ke LPPKN.Kebas gak la tgn sehari,almaklumlah,fes time kene amik darah.manja-manja ubi sket.ngeee=D
Cost**rm45.50

first time nehh!*_*

Next TTC schedule:

 5/11/2011-semen analysis(asben)
10/11/2011-HSG kat KPJ shah alam(paling takut)(noora)
19/11/2011-go n9(traditional treatment jap,sambil jalanjalan.hehhe)
23 or 24/11/2011-blood test lagi (noora)
1/12/2011-appt.with dr.ismail thamby

kad,semen test form,resit blood test1,hsg form,resit daftar and blood test2 form

Sekarang ni takut je nak hadap HSG tu,xsangka secepat ni.PP tu siap pesan jangan drive lepas wat HSG,sakit sket,tp tahan ye,proses makan masa 45minit-1jam,mungkin bleeding sket,perut akan cramp sket.rehat sehari dua,pastu usaha keras(okeh part usaha keras tu noora yang tambah,hehehe).

Cuak gak sampai xlalu makan semalam,en.asben siap menung bila tgk video kat youtube,pastu cakap "xyah wat la,abg risau kat syg",xpelah en.asben anggaplah ini pengorbanan sy untuk awak.sy nak jadi isteri yang sempurna untuk awak.awak ada dengan sy dah cukup bagi kekuatan kat sy.lagipun selain x-ray,HSG jugak membantu membersihkan kotoran kat rahim,ramai yang pregnant pas wat HSG.(motif:sedapkan hati sendiri)=)

K nanti noora cuba update lagi ye,doakan yang baikbaik saje ye=)

(Ya Allah,kurniakanlah zuriat yang ramai,sihat,cukup sifat dan soleh kepada Noorafidah binti Hussin dan suaminya.Datangkan rezeki itu kepada mereka dengan segera.amin)




8 comments:

Zana Adieyza said...

nangis zana baca entry ni.. hope ada rezeki untuk kita menimang cahaya mata kita sendiri..

zana belum start any treatment.. maybe if next year masih belum nampak tanda2 nak pregnant, zana pun nak start buat treatment..

PutriesNoora said...

InsyaAllah,thanks zana,noora pun berbelah bagi..tp bile dah masuk bulan ke3 period benggong tu yang decide nak g check..doa2kan semuanye ok ye..risau=(

sila1209 said...

insya'allah ade rezeki utk korg nanti...hr tu kitorg pun decide nak g gak, skali xsangka lak dapat dulu..syukur sgt2...aku pun miss p x regular mana...slalu lwt gak...huhu...sabo je byk2, jgn stress...

PutriesNoora said...

insyaAllah..thanks sila=)

PUANSTOBERI said...

Noora, jgn pikir HSG tu sakit atau teruk. Dulu Kekda pun dok pikir sakit..sakit, baca org tulis pun seme kata sakit.
Tp Kekda tune kan pikiran kata mungkin derang sakit, tp aku tak. So, Alhamdulillah.. segalanya berjalan lancar.
Masa masukkan 'menda' tu je sakit sket, cramp cam tu la. Bleeding pun tak byk. Sket je.
Kesimpulannya, takde pe pe lah. Rileks je. Biarkan minda kita berpikir secara tenang. Cewah. Hihi.

by d way, LPPKN mmg laju procedure dia, within 3 mth da bleh buat IUI, cuma Kekda je hold dlu retu. Smbg nxt year lah. Hiksss

PutriesNoora said...

Tula sekarang ni tgh kuatkan semangat,hope everything ok..thanks kak=)

Golden Rose said...

wah mcm2 test ye...insya ALLAH moga dimakbulkan doa noora

PutriesNoora said...

insyaAllah..amin..tq sha=)