Wednesday, January 25, 2012

TTC:bbt dan susu kambing

Assalamualaikum!

Tetiba nak emo dengan bbt,pastu terus rasa membazir beli benda alah tu.Kekonon nak mainmain bbt tu untuk check bila waktu ovulasi dan sebagainya tapi disebabkan noora ni over sensitif,jadik baik tak payah la nak ambik bacaan bbt tu bagai.Memang tak membantu langsung.

Alkisahnya bila ada 3hari direct suhu jadi 36.5-36.7 macam tu,so budget tengah subur letewww.Masuk hari keempat,suhu jadik 36.1 teeettt terus rasa down.hehehehe.Boleh tak macam tu,so baik takyah la nak beriya sangat ye puan noora kalau benda tu boleh mengundang stress.Padahal kalau ikutkan time amik bacaan tu memang la tak tetap siap kadangkadang dah berjaga *tapi still pejam mata* dalam setengah jam,baru nak amik bacaan pastu kadangkadang siap terlena time amik bacaan.apekah??


Tapi disebabkan noora rasa down,noora dah fikir untuk stop je bbt,lagi bagus.agagaga.Tapi tak tau la kot satu hari nanti rajin balik.huhuhu.

Apa yang noora dapat kesan sekarang,susu kambing memang bagus untuk regularkan period dan menyuburkan tanah.heeee.Lepas kawen period noora jadi tak stabil,makin lama makin panjang cycle sampai penah cecah 39hari,tapi alhamdulillah lepas minum susu kambing hari-hari,period datang normal macam dulu-dulu kecuali kes hari tu.So kesimpulan yang noora dapat buat,minumla susu kambing untuk kesejahteraan tanah dan kawasan yang sama waktu dengannya.










(Ya Allah,kurniakanlah zuriat yang ramai,sihat,cukup sifat dan soleh kepada Noorafidah binti Hussin dan suaminya.Datangkan rezeki itu kepada mereka dengan segera.amin)

10 comments:

carmello said...

Assalam Noora.. Salam perkenalan. Selalu baca dalam diam je blog noora ni.. Kalini tetiba rasa nak tinggal komen lak.. =) Nak tergelak pun ada baca entry Noora kalini sebabnya saya pun macam noora juga.. Terlampau tinggi sangat semangatnya,sampai setiap 2 jam sekali ambil suhu... Lastly suhu yang sepatutnya ambil waktu yg tepat tu tak valid lah. Apa taknya,asik buka mulut je keja saya nak ambil suhu tu.. Bila dah terjaga boleh lak buat2 tido and taknak gerak2 kononnya takut effect suhu lah kan.. Hihih Lastly husband sorok kan termometer tu sbb nya kesian tgk saya. Hahah Dia kenkadang perasan saya terjaga kelam kabut haa ambil suhu. Hahah

PutriesNoora said...

waslm..salam kenal..hehehe..tu la kan..punyala semangat siap print paper untuk setahun..tak sampai seminggu dah down..kerana sehari turun suhu terus sedih xmau amik dah..padahal ada silap mana2 tu..hehehe

puteri211079 said...

As Salam...

@ Putries Noora,Chek pun ada buat BBT...alhamdulillah dah 3 cycle dah Chek buat secara consistent...dari pengalaman Chek selama 3 cycle guna BBT,Chek dpt kenal pasti bila tarikh subur Chek dan Chek dapat agak bila Chek akan didatangi period...Chek ada baca kat Blog Dr Hamid Arshat pasal BBT nie.Ada Chek kongsikan kat blog Chek....hehehe.Jgn putus asa ya...hehehe
P/S:Setau Chek suhu rendah 2 bermakna hormon estrogen dalam badam tinggi....Chek catat suhu guna fertilityfriend.So far,mmg tepat...

PutriesNoora said...

waslm..hye awak...yeke mcm tu..hehehe..noora mcm xberani nak teruskan sebab rsa down..tu yang payah tu..mendtgkan stress pulak..xsangka ada kaitan dgn hormon estrogen..huhu..kena p kaji selidik ni..tq ya!=)

carmello said...

Assalam Nora.. betul cakap puteri211079 tu... Saya alami apa yang Nora rasa ni masa mula2 nak start charting.. dlm 2,3 cycle juga lah bagi saya stress. Tapi bila dah sedia betul2,saya mula charting balik sampai sekarang. Sekarang pun saya dah tahu bila saya akan subur dgn bbt tu.. Cuma kenkadang tak berapa tepat bila ada gangguan kesihatan... org kata pakai cervical mucus tu lg tepat... Takpe,Nora try pelan2...Lama2 kita akan biasa dgn "rutin harian" tu.. Kalau Nora tau,dari bbt lah saya dapat tahu yang saya ectopic pregnancy... =)

PutriesNoora said...

tq carmello..wat masa ni memang noora selalu perhati ewcm tu..insyaAllah noora akan start balik bila rajin..hehehe..tq for the info!sayang awak2 sume=)

puteri211079 said...

As salam..
Betul ckp carmello tu...BBT dan cervical mucus x dpt dipisahkan....hehehe...ibarat irama dengan lagu,ibarat gula & semut...hehehehehe...dan BBT tu kena buat secara consistent dr ari pertama haid sampailah next cycle.


memula mmg pyh,lama2 nnti jadi mcm addicted plak nak berBBT nie.Ahaks...

sila1209 said...

aku dulu penah gak try buat bbt ni...tp makcik ni pelupa orgnya...komem la ade yg x amik...keh3...kat farmasi slalu nampak yg ovulasi kit...bleh cek ble time ovulasi...yg tu x nak try ke?...tp aku x penah try lak yg tu...hehe

PutriesNoora said...

puteri:tula tgk ramai yang rajin buat bbt ni..kagum betul..=)

PutriesNoora said...

sila:opk tu mahal sket...tapi tgkla nanti mcm ne...insyaAllah nak try gak..saje suka suki..hehehe