Friday, October 7, 2011

suke aku la oiii

Assalamualaikum!!

Tengok pada tajuk je dah mengambarkan perasaan marah,tapi jangan terpedaya,sebab bak pepatah noora hussin al-akiti "don't judge a blog with the title".ye ye memang pepatah ni direka seminit yang lalu;P

Ekceli uoolls,noora de benda nak citer.dah lama terjeruk terpendam terendam.kejadian berlaku kirakira sehari sebelum raya yang lalu.ikuti perbualan dibawah untuk penjelasan yang lebih lanjut.Antara noora dan si kak C.

Noora: kak C,cer beli tudung macam i ni,senang je nak pakai,basuh ngan gosok.(niat ikhlas untuk memudahkan kak C memakai tudung,membasuh dan kawasan yang same waktu dengannyer sebab dier kate tudung dier yang ade awning betul ke eja ni? susah nak cuci,tudung i xde awning keras,lembut je,mcm inner neck tapi tutup sampai dada,gler panjang penerangan!)

lebih kurang macam ni la tudung noora tu


Kak C: Watpa??!!bukan cantik mana!!dok nampak dada,cantik sangat ka dok tayang merata!!!aku menyampah betul tgk orang dok pakai had pendek,xtau napa dok tayang blablabla!!!???(dengan nada rakus penuh tengkingan dan hinaan)

noora tau niat dier nak menegur,tapiiiiii kasar bahasa dan xtentu hala,sungguh susu dibalas tuba.larik ke hutan sambil maraung!

bile lari kene bawak beg bekal ye,kotkot lapa leh makanmakan dulu

 noora ni memang pantang ye bile cakap elokelok,orang balas tengkingtengking.lagipun noora tau jaga aurat dan en.asben xkan bagi lepas keluar kalau pakai baju kecik sket tapi xpakai tudung tutup sampai dada,kalau baju tu memang sedia longgar xnampak susuk dada,boleh je pakai tudung mcm ne pun.pastu noora pun pe lagiiii..

Noora: eh!ape lak xtutup dada,nampak ni kan cukup sampai dada,lagipun xpakai pun baju ketat sampai nampak macammacam,lagipun bukan tayang kat orang!!!(dengan nada geram+sedih)

Dalam hati berdetik kencang "t depan ko,lagi aku pakai pendekpendek bagi ko sakit mate n hati..grrrr!!" emosi memberontak xtentu hala.

Noora faham dengan cakap kak C,tapi cara dier xkene.kan lagi manis kalau dier cakap "ermm,nice gak tudung ni,suke jugak,kalau labuh lagi mesti lagi baguskan." konfem hati dan sanubari noora juga akan melt.pastu noora pun akan cari yang lagi labuhhhhh.lagipun tudung zaman sekarang de macammacam saiz.

leh gak pakai berlapislapis mcm ni kalau rase malaysia ni sejuk 24jam

Tu yang nak bitau ni,kalau nak menegur biar la dengan berhemah,jangan main tengking dan kasar bahasa.ni kena kat noora okeh lagi,kalau orang luar yang memang hati ketegak macam mane.tapi baik kakak ke adik ke,abang ke,kawan ke peliss tegur dengan baik dan berhemah ye.konfem orang yang ditegur tu akan berlembut hati.=)



p/s:cerita ni separuh rekaan separuh benar,khas untuk teladan bersama.sekian wassalam.^___^!





12 comments:

Myza Sam said...

iya setuju tu ! nak tengking tengking pula kan . .

Ekmi Rabat said...

mula2 saya nak bc ngn nada marah gak tp sebabkan tulisan yg dlam kurungan tu lawak terus rs lawak je but betulla..dalam berdakwah or nak bg nasihat ada method nye yg kena ikut. mcm KAk C tu, kalau saya pun jd nak melawan blk padahal kena jd lagi baik. ramai gak org cmtu kat kg sya. huh


My Latest Entry: Saya akan cuba buat surat sokongan. @_@

PutriesNoora said...

myza sam:kan?cakap elok2..sume org leh terima=)

PutriesNoora said...

Ekmi:hahaha..betul2 kadang2 kt ni dok sabar ikut step nak berubah jadik baik,tapi bile kene sergah,rase geram..hehe

budak penjara said...

setuju

PutriesNoora said...

budak penjara:=)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

exactly correct!

PutriesNoora said...

kak leily:^__^!

aleen aiden said...

keh3.tetibe nak sound da knape kak ye.ckp leklok xboleh.haishh.brani juga akak balas balik sedas kat die.hik3

PutriesNoora said...

aleen:akak balas sebab terkejut kene tengking....hehehe

Zana Adieyza said...

x salah kalau nak menasihatkan org, tp kalau boleh kenalah dgn cara yg berhemah.. lagipun x berapa nak elok kalau teguran tu boleh menyinggung perasaan org lain..

PutriesNoora said...

zana:betul tu..tanjat gegurl kene tengking..hehehe